Ota yhteyttä

FresCosta aitoa raumalaista lapskoussia

Kun vierailet Raumalla, sinun kannattaa ehdottomasti maistaa aitoa merimiesten voimaruokaa lapskoussia. Merimiehet ovat tehneet lapskoussin tunnetuksi monissa Euroopan satamakaupungeissa. Ruuan nimi on pysynyt suurin piirtein samana kaikkialla:

  • Labskaus (saksa)
  • Lapskojs (ruotsi)
  • Lobscouse (englanti)
  • Lapskoussi (suomi)

Raumalla lapskoussista on jo muodostunut käsite ja sitä voidaan nauttia niin arjessa kuin juhlassa.

Reseptejä yhtä monta
kuin kokkejakin

Lapskoussireseptejä on melkein yhtä monta kuin kokkejakin. Perusraaka-aineita ovat naudan- ja porsaanliha sekä peruna ja juurekset. Lapskoussin mehevä maku on peräisin raaka-aineiden pitkästä kypsytysajasta. Perusmausteina käytetään suolaa ja pippuria. Lapskoussiannoksen kruunaavat voisula sekä suolakurkku- ja punajuuriviipaleet.

Uudet tulokkaat:
Lapskoussipiirakka ja FresCoussi

FresCo Ravintolat on tuonut klassisen lapskoussin rinnalle lapskoussipiirakan, joka sopii sellaisenaan pikkunälkään tai osana juhlakattausta. Lisäksi perinteisen lapskoussin rinnalle kilpailijaksi on noussut FresCo Ravintoloiden kehittelemä FresCoussi. FresCoussissa lihan puuttumista tuskin mausta huomaa, ainoastaan purutuntuma on erilainen lihan syitten puuttuessa. Riittävä proteiinin saanti on varmistettu FresCoussissa mm. nyhtökauran avulla. Kysy lisää.

Kiinnostuitko lapskoussista?

Raumalla teatteriravintola Ankkurissa on joka perjantai yhtenä lounasruokana lapskoussia. Lapskoussia ja FresCoussia voi ostaa myös mukaan ja vieraileville ryhmille tarjoamme yhtenä ryhmämenuvaihtoehtona lapskoussimenua. Tai tilaa teatteriesityksen väliajalle koko porukalle FresCon lapskoussipiirakat lisukkeineen!

Kesästä 2019 FresCon lapskoussia ja kasvisversiota FresCoussia (sisältää mm. nyhtökauraa) saa myös Rauman Prismasta, FresCon omasta kylmätiskistä.

Lue lisää teatteriravintola Ankkurin sivuilta.

Iltalehden uutinen FresCon lapskoussista…

1900-luvun alun lapskoussiresepti Artturi Hakrin mukaan:

“Lauantai-illalline koostus lapskous. Tämä ruoklaji resept on seuraavanlaine: kuoritu peruna keitetti ja sotketti, joukko sekotetti jauhetu sipuli ja viiko aikan tähteks jääny suolliha ja pläski jätte, kaikkine päivine sekä liha ja läski keitinvedest taltte otettu rasva.

Mut suurin osa rasvast oli käytetty plokien, tonkien ja muitte liikuvitte osie rasvamisse. Perunie keitinvet käytetty seokse ohennukse.

Tämä ruoklaji ol laivas parast herkku.
Tätä ruokka opin laittama iha ensluokkasest, et viel tänänki kotona valmistan jälkläiste suureks herkuks.”

Lapskoussin tarinaa eri kielillä

Rauman giäl: LAPSKOUSSI LYHEMÄ RESÄHTI JÄLKKE

Merimiähe ovat tehn lapskoussi tunnetuks monis mailma haminkaupungeis. Rua nimi om bysyn ungefäär samalaisen joka paikas: Labskaus (saksaks), lapskoijs (ruatiks), lobscouse (engelskaks).
Raumall lapskoussist on dull jo tykätt traditsuunruak, ja stää passa nautti yhtlaill arkpäevänk ko jubileeratessakki.

Lapskousi resähtei o melkke yht mont ko on gokkiki. Jokattes köökis raakainein ova naoda- ja porssaliha, ja viäl potati, juurekse ja napernaati. Lapskoussi eriomane maku tlee siit, ett raakaines saavak kypsenttyt tarppeks kaua. Perimäissen gryydämissen gäytetä suala ja pipprei.
Lapskousransuunin gruunava voisula ja viäl sualkurku ja repettan giivu.

FresCo Trahtööri ovat tuank klassise lapskoussin gambraatiks lapskouspiirakkan, kom bassa iha niinäs piäne nälkkähän daikk yhten osan juhlalisemppa tuukkamist.

Raumankielinen käännös: Hannu Heino

English: THE STORY OF LAPSKOUSSI IN BRIEF

It’s actually the sailors that have made lapskoussi known in many harbour cities around the world. The name of the dish has remained more or less the same everywhere: Labskaus (in Germany), lapskojs (in Sweden), lobscouse (in English). Lapskoussi has become a dish that belongs to the every day life of the inhabitants of Rauma, but it can also be served in special occasions when people want to celebrate something.

Most certainly there are as many lapskoussi recipes as there are cooks. The main ingredients are beef, pork and root vegetables. The extraordinarily delicious taste is the outcome of a long cooking time. The basic spices such as salt and pepper are enough.

A lapskoussi portion is crowned by melted butter, pickles and sliced beetroot. The new vegetarian version of lapskoussi has become highly popular. This non-meat dish is called “FresCoussi”.
FresCo Ravintolat has also further developed the traditional lapskoussi and created small tasty lapskoussi pies, that one can have as snacks or they can be served as part of a festive buffet.

In Swedish: EN KORT LEKTION I LAPSKOJS

Det var ursprungligen sjömännen som gjorde lapskojs känd i många hamnstäder. Rättens namn har i stort sett bevarats oförändrat på alla språk: Labskaus (tyska), lapskojs (svenska), lobscouse (engelska). För invånarna i Raumo har lapskojs redan blivit en vardagsrätt men den kan också serveras vid festliga tillfällen.

Det finns säkerligen lika många lapskojsrecept som kockar. Huvudingredienserna är nöt- och griskött samt potatis och rotsaker. Den utsökta smaken uppnås genom att råvarorna får koka lånsamt och länge. Salt och peppar räcker som baskryddor. En lapskojsportion fulländas med smält smör samt skivor av saltgurka och rödbeta.

FresCo Ravintolat har, inspirerad av den klassiska lapskojsen, även skapat lapskojspajen som lämpar sig som sådan som en liten munsbit eller på festbuffébordet. För vegetarianer finns dessutom nu FresCoussi som är en köttfri version av lapskojs. FresCoussi har redan blivit en ny favorit bland de traditionella maträtterna.

In Russian: КОРОТКО О БЛЮДЕ ЛАБСКАУС

Блюдо лабскаус (матросское рагу) стало известным и получило популярность во многих портовых городах благодаря морякам. Название этого блюда в разных странах практически не изменялось: лабскаус (Германия), лапскойс (Швеция), лобскоуз (Англия). Лабскаус портового городa Раумa – это устоявшаяся традиция, им можно лакомиться как в будни, так и в праздники.

Рецептов лабскауса ровно столько, сколько и готовящих это блюдо поваров. Основные составляющие – мясо свинины и говядины, картофель и другие овощи. Насыщенный вкус лабскауса обусловлен длительностью приготовления. Основные приправы – соль и перец. Блюдо лабскаус замечательно дополняет небольшой кусочек тающего сливочного масла, а также дольки солёных огурцов и свёклы.

Наряду с классическим рецептом блюда рестораны ФресКо предлагают пирог с лабскаусом – либо на закуску, либо в качестве блюда для праздничного стола.