Ota yhteyttä

FresCosta aitoa raumalaista lapskoussia

7.3.2019 | Viestintä - FresCo Ravintolat Oy

Kun vierailet Raumalla, sinun kannattaa ehdottomasti maistaa aitoa merimiesten voimaruokaa lapskoussia.

Merimiehet ovat tehneet lapskoussin tunnetuksi monissa Euroopan satamakaupungeissa. Ruuan nimi on pysynyt suurin piirtein samana kaikkialla:

  • Labskaus (saksa)
  • Lapskojs (ruotsi)
  • Lobscouse (englanti)

Raumalla lapskoussista on jo muodostunut käsite ja sitä voidaan nauttia niin arjessa kuin juhlassa.

Reseptejä yhtä monta
kuin kokkejakin

Lapskoussireseptejä on melkein yhtä monta kuin kokkejakin. Perusraaka-aineita ovat naudan- ja porsaanliha sekä peruna ja juurekset. Lapskoussin mehevä maku on peräisin raaka-aineiden pitkästä kypsytysajasta. Perusmausteina käytetään suolaa ja pippuria. Lapskoussiannoksen kruunaavat voisula sekä suolakurkku- ja punajuuriviipaleet.

Uudet tulokkaat:
Lapskoussipiirakka ja FresCoussi

FresCo Ravintolat on tuonut klassisen lapskoussin rinnalle lapskoussipiirakan (kuvassa), joka sopii sellaisenaan pikkunälkään tai osana juhlakattausta. Lisäksi perinteisen lapskoussin rinnalle kilpailijaksi on noussut FresCo Ravintoloiden kehittelemä FresCoussi. FresCoussissa lihan puuttumista tuskin mausta huomaa, ainoastaan purutuntuma on erilainen lihan syitten puuttuessa. Riittävä proteiinin saanti on varmistettu FresCoussissa mm. nyhtökauran avulla. Kysy lisää.

Kiinnostuitko lapskoussista?

Raumalla teatteriravintola Ankkurissa on joka perjantai yhtenä lounasruokana lapskoussia. Lapskoussia voi ostaa myös mukaan ja vieraileville ryhmille tarjoamme yhtenä ryhmämenuvaihtoehtona lapskoussimenua. Tai tilaa teatteriesityksen väliajalle koko porukalle FresCon lapskoussipiirakat lisukkeineen!

Lue lisää teatteriravintola Ankkurin sivuilta.

 

Ja lopuksi vielä 1900-luvun alun lapskoussiresepti Artturi Hakrin mukaan:

“Lauantai-illalline koostus lapskous. Tämä ruoklaji resept on seuraavanlaine: kuoritu peruna keitetti ja sotketti, joukko sekotetti jauhetu sipuli ja viiko aikan tähteks jääny suolliha ja pläski jätte, kaikkine päivine sekä liha ja läski keitinvedest taltte otettu rasva.

Mut suurin osa rasvast oli käytetty plokien, tonkien ja muitte liikuvitte osie rasvamisse. Perunie keitinvet käytetty seokse ohennukse.

Tämä ruoklaji ol laivas parast herkku.
Tätä ruokka opin laittama iha ensluokkasest, et viel tänänki kotona valmistan jälkläiste suureks herkuks.”

 

Takaisin uutisiin